Wysłany: 24 Lipiec 2011, 21:48 Mocowania silnika Minarelli
Witam. Mam w planach zrobić swap'a w mojej bassie. Upatrzyłem sobie silnik Minarelli. Czy może mi ktoś pokazać jak mają wyglądać takowe mocowania silnika? Takiej operacji jeszcze nie robiłem i nie chcę spartolić. Dzięki z góry za odpowiedzi ;]
Moto: F12 eco SPORT
Pojemność: 70cc
Samochód: CC 700 Pomógł: 3 razy Skąd: PPL
Wysłany: 25 Lipiec 2011, 13:32
No przede wszystkim rama od colibra goła + spawarka.
Pokaże CI mniej więcej jak ma to wyglądać.
Tu masz rame oryginalną w której siedzi silnik Minarelli
Widzisz mocowania ?
Musisz coś podobnego wykombinować z jakichś płaskowników itp. Grunt żeby się dobrze trzymało i dobre spawy były
A tutaj widzisz mocowanie od silnika
W mocowaniach przyspawanych do ramy masz dziury w których musi przyjść śruba przechodząca przez tuleje w mocowaniu silnika i wychodząca drugą dziurą mocowania w ramie którą zakręcasz nakrętką.
No myślę że mniej więcej będziesz teraz wiedział o co chodzi
Moim zdaniem gra nie warta świeczki, chyba że masz odpowiednie umiejętności albo wykwalifikowany ludzi obok siebie. Pospawać to nie problem. Tylko żeby się trzymało i jeździł prosto
To nie lepiej wrzucić p/g LC? To jest to samo co te minarelli, tylko tyle że (chyba) droższe, ale nic nie musisz spawać, bo mocowanie ma dolne.
_________________ Czasem wydawać się może, że życie nie ma sensu. Kiedy nic nie ma dla Ciebie znaczenia, nudzisz się... Wtedy wsiądź na motór i jedź... tylko Ty, maszyna, droga i szeroki horyzont...
Pawelkgw, kto ci nagadał takich głupot że P/G jest lepsze od Minareli LC? Z P/G nie wyciągniesz takiej mocy jak na Minarelli LC. Jakaś lepsza 50 bierze 70 Malossi sporta w P/G. Seryjny Areox spokojnie idzie 95-100 km/h. Nie oceniaj źle jeśli nie wiesz.
A wiesz ku*wa, że istnieją kropki i przecinki? Twój post był napisany jednym ciągiem i trzeba było go ze 3 razy przeczytać żeby go zrozumieć!
Poprawiłem, Sebek
I życzę Ci powodzenia! Jakbyś zrobił to poinformuj mnie przez PW, bo jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie
_________________ Czasem wydawać się może, że życie nie ma sensu. Kiedy nic nie ma dla Ciebie znaczenia, nudzisz się... Wtedy wsiądź na motór i jedź... tylko Ty, maszyna, droga i szeroki horyzont...
Moto: YAMAHA AEROX
Pojemność: 50 Pomógł: 21 razy Skąd: Huta
Wysłany: 27 Lipiec 2011, 11:38
Zdzisio SR, śmieszny jesteś.
P/G seryjnie ma dłuższe przełożenia niż mina. I teoretycznie nawet p/g powinny być szybsze.
Weź pod uwagę nawet wyścigi MRT.
Tam na torach przeważają właśnie skutery Piaggio Zip. Yamahy Jogi RR też, ale dużo mniej. Oba te skutery gabarytowo są podobne.
P/G to dużo nowocześniejszy silnik. Równie podatny na tuning co Minarelli.
W serii P/G jest ekonomiczniejsze oraz ma sporo wydajniejszą pompę wody.
W nowych Gilerach jest nawet seryjnie gaźnik 17.5.
A z tym, że Aerox jedzie w pełnej serii 95-100 km/h to już nawet nie chcę komentować.
Sam mam Aeroxa po małym tuningu. (Tylko cylek seryjny)
I co nieco wiem jakie te skutery osiągają prędkości.
Kolega też ma Aeroxa, po prawie identycznym tuningu jak ja i jego v-max jest bardzo podobny.
(Tak dla porównania).
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum